Aktualno

Fotografski natečaj »PIVŠKA PRESIHAJOCA JEZERA 2019«

Prijavnico za foto natečaj "Kraški ovčar" najdete na tej povezavi.

Prijavnico za foto natečaj "Raznolikost" najdete na tej povezavi.

Kraški ovčar na razstavi v Srbiji

V nedeljo 12.05.2019 sem se z mojim kraškim ovčarjem Prinsom Vintgarskim udeležil CAC razstave v Veliki Plani (SRB).

Prelep prostor ob reki Moravi, odličnim Etno selom (kmečki turizem kjer smo spali) in vremenom, ki je zdržalo do konca.

 

Prvič po dolgih letih je bil v Srbiji zopet na razstavi kraški ovčar in ko rečem dolgih, mislim res dolgih. Pri mnogih razstavljalcih, gledalcih in rejcih šarplanincev je požel veliko zanimanja in ugotovitev, da je to manjši sorodnik šarplaninca. Nekateri so ga imeli tudi za mladega šarplaninca a sem jim hitro pojasnil, da temu ni tako. Neki rejec je pripomnil, da je to najbolj skladen "mali šarplaninec".

Kraški ovčar Prins  Vintgarski je bil odlično ocenjen, CAC in BOB.

V drugem delu razstave (katerega si štejem bolj v čast) kjer je bil izbor za najlepšega pastirskega psa je mladi kraški ovčar predstavil sebe in rojake v najboljši luči. Izbira je bila med pasmami šarplaninec, kavkaz, azijatom in kraškim ovčarjem. On iz razreda vmesnih proti zrelim samcom in prvakom? Kraški ovčar Prins je bil v konkurenci samih prvakov uvrščen na 3. mesto!

Hadis Lišinović

Dopis DVKKO vzrediteljem

OBVESTILO VZREDITELJEM IN LASTNIKOM PLEMENJAKOV

 

Spoštovana lastnica, spoštovani lastnik!

 

Po  pregledu dokumentacije smo ugotovili, da je oz. bo v kratkem vaši samici / vašemu samcu  potekla veljavnost vzrejnega dovoljenja.

 

V kolikor želite še naprej vzrejati  vas pozivamo, da se udeležite spomladanskega vzrejnega pregleda, ki bo v nedeljo, 31. marca 2019 na vadbišču KD Maribor, saj po sklepu Komisije za strokovna vprašanja KZS, podaljšanje po pošti ni več dovoljeno.

 

Na pregled se morate predhodno prijaviti; vsa navodila o prijavi bodo pravočasno objavljena na spletni strani Državne vzrejne komisije na www.kinoloska.si.

Za  morebitno podaljšanje vzrejnega dovoljenja  ( kakor tudi za prijavo legla ) morata imeti samec in samica oddan DNA profil. V primeru, da  nam ga še niste oddali, ga morate v pisni obliki ( fotokopija DNA profila ) prinesti na vzrejni pregled. Prosimo, da ta dokument OBVEZNO prinesete s seboj.

Enako velja za vse tiste samce in samice, ki že imajo trajno vzrejno dovoljenje, vendar v naši evidenci še nimamo njegovega/njenega DNA profila.

Ta dokument morate obvezno priložiti k prijavi paritve!!

 

Prav tako morate obvezno pred paritvijo preveriti, ali ima veljavno vzrejno dovoljenje izbrani samec oz. izbrana samica.

Seznam vsem aktivnih samcev in samic se nahaja na spletni strani naše DVK.

 

DVK KO  je na svoji 15. korespondenčni seji, ki je bila dne 17.01. 2019 sprejela sledeči SKLEP:

Državna vzrejna komisija za kraške ovčarje ne bo več podpisala nobene paritve samca in samice, ki ne bosta imela izpolnjenih vseh pogojev za vzrejo.

 

Lep kinološki pozdrav!

Branka Krajnc Sluga – predsednica DVK KO