Članki

Kraški ovčar na razstavi v Srbiji

V nedeljo 12.05.2019 sem se z mojim kraškim ovčarjem Prinsom Vintgarskim udeležil CAC razstave v Veliki Plani (SRB).

Prelep prostor ob reki Moravi, odličnim Etno selom (kmečki turizem kjer smo spali) in vremenom, ki je zdržalo do konca.

 

Prvič po dolgih letih je bil v Srbiji zopet na razstavi kraški ovčar in ko rečem dolgih, mislim res dolgih. Pri mnogih razstavljalcih, gledalcih in rejcih šarplanincev je požel veliko zanimanja in ugotovitev, da je to manjši sorodnik šarplaninca. Nekateri so ga imeli tudi za mladega šarplaninca a sem jim hitro pojasnil, da temu ni tako. Neki rejec je pripomnil, da je to najbolj skladen "mali šarplaninec".

Kraški ovčar Prins  Vintgarski je bil odlično ocenjen, CAC in BOB.

V drugem delu razstave (katerega si štejem bolj v čast) kjer je bil izbor za najlepšega pastirskega psa je mladi kraški ovčar predstavil sebe in rojake v najboljši luči. Izbira je bila med pasmami šarplaninec, kavkaz, azijatom in kraškim ovčarjem. On iz razreda vmesnih proti zrelim samcom in prvakom? Kraški ovčar Prins je bil v konkurenci samih prvakov uvrščen na 3. mesto!

Hadis Lišinović

Članek o KO v National Geographic Junior

KRAŠKI OVČARJI NA KMETIJSKO-ŽIVILSKEM SEJMU 2018

Avtor: Franc Kiseljak

Foto: Blaž Vehovar

 

Preden bo naključni bralec, lastnik psa neke pasme ali kinolog prebral ta prispevek, se bo morda vprašal, čemu psi na kmetijsko-živilskem sejmu.

 

Pomurski sejem že 56 let zapored organizira zadnji teden avgustu Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA. Skozi ves sejemski program se zvrstijo srečanja združenj, predavanja in predstavitve. Vsak dan je že skozi vsa leta posvečen poseben poudarek določeni dejavnosti ali panogi kmetijske dejavnosti. Tako je sreda tradicionalno posvečena drobnici oziroma rejcem drobnice. Tega dne organizator in Zveza društev rejcev drobnice Slovenije s podporo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavijo pasme drobnice, to je ovac in koz, ki jih imajo rejci širom Slovenije. Poseben poudarek je posvečen slovenskim avtohtonim pasmam ovac in koz.

Pred dvajsetimi leti je vodstvo Pomurskega sejma v želji, da se predstavi tega dne tudi branitelj in čuvaj pašnih čred, pozvalo in povabilo nas lastnike slovenske avtohtone pasme psov kraških ovčarjev, da bi pripeljali nekaj psov in jih predstavili. Z veseljem se nas je odzvalo nekaj iz severovzhodne Slovenije. V sodelovanju z Zvezo društev rejcev drobnice Slovenije smo po predstavitvenem programu drobnice predstavili tudi kraškega ovčarja. Predstavitev je bila pozitivno sprejeta pri zvezi rejcev drobnice, kakor tudi pri vodstvu Pomurskega sejma. Pridružilo se nam je vedno več lastnikov naših psov iz vse Slovenije. Nekateri vztrajamo od leta 1998. Skozi vsa leta smo izpopolnjevali predstavitveni program in danes lahko s ponosom pogledamo nazaj, saj vedno predstavimo pasmo v vsej njeni lepoti v živo, kakor tudi s predstavitvenim nagovorom, ki ga odlično izpeljemo, za kar so nam hvaležni tako organizatorji kakor tudi občinstvo, ki nas vedno nagradi z bučnim aplavzom. Pred predstavitvijo na maneži se v skupini sprehodimo po sejmišču, kar da poseben čar in odličen odziv obiskovalcev sejma, saj smo kot skupina zelo opaženi in lepo sprejeti. Zanemariti ne gre dejstva, da je na tak način kraški ovčar viden tudi tej raznoliki ne tipično kinološki populaciji ljudi. Sejem v zadnjih letih obiskuje tudi zelo veliko tujcev, predvsem iz Avstrije, Madžarske, Italije, Hrvaške in Nemčije. Prav je, da širša slovenska in mednarodna javnost spozna in prepozna kraškega ovčarja v vsej njegovi biti, kot psa spremljevalca, čuvaja in varuha pašnih čred, kar je bila v prvi vrsti njegova prvotna funkcija. In ravno zaradi tega posvečamo lastniki in Klub kraških ovčarjev Slovenije več pozornosti taki promociji in predstavitvam, s katerimi želimo povrniti kraškemu ovčarju vsaj del funkcije in lastnosti, ki jo je ohranil vse do danes, to je čuvanje pašnih čred.


Letos je Klub kraških ovčarjev Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prvič pripravil predavanje o varovanju čred drobnice s kraškim ovčarjem. Med drugim smo predstavili pomembnost izbora dobrega vzreditelja, izbor pravega mladiča v leglu oz. mladiča, ki že v leglu kaže značajske zasnove za delo pastirskega psa in pravilno uvajanje mladiča v čredo. Predstavili smo tudi naše izkušnje s kraškimi ovčarji, ki že opravljajo funkcijo varuhov čred in ne nazadnje skrb za psa. Posebej je bilo poudarjeno dejstvo, da gre v tem primeru za slovenskega avtohtonega pastirskega psa, ki je najbolje prilagojen na tukajšnje razmere in se vedno izkaže za brezkompromisnega branilca pašnih čred. Letošnje dvajsete jubilejne predstavitve pasme na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA se je udeležil tudi predsednik kinološke zveze Slovenije. Izrazil je navdušenje nad predstavitvenim programom ter se nam zahvalil za trud, ki ga vlagamo v našo edino slovensko avtohtono mednarodno priznano pasmo psov. Prisostvoval je tudi na predavanju, ki je bilo namenjeno rejcem drobnice. Na predavanju so bili prisotni predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, med njimi tudi državna sekretarka mag. Tanja Strniša in ministrica dr. Aleksandra Pivec. Zahvaljujem se do sedanjemu ministru za Kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, mag. Dejanu Židanu, za vso podporo in pomoč pri promociji pasme. Upam, da nam bo tudi v prihodnje vsaj v tej meri stala ob strani ministrica dr. Aleksandra Pivec.


 Na manežo, kjer smo se predstavili, nas je prišel pozdravit tudi predsednik uprave Pomurskega sejma, g. Janez Erjavec, kakor tudi vsa leta do sedaj direktorica sejma ga. Mateja Jaklič, ki je udeležencem tokratne jubilejne predstavitve pasme kakor tudi Klubu kraških ovčarjev Slovenije podelila priznanja Pomurskega sejma AGRA. Tokrat nas je direktorica Pomurskega sejma povabila in gostila v največji vinoteki na Slovenskem, ki je v prostorih Pomurskega sejma. V prostornih vitrinah so predstavljena vrhunska vina vseh vinorodnih dežel na Slovenskem. Ko smo povabljeni pokušali vrhunsko predikatno vino, je naš kraševec ponosno poziral ob Vinski kraljici Slovenije.


 Zahvaljujem se vodstvu Pomurskega sejma, direktorici gospe Mateji Jaklič in strokovni koordinatorki mag. Vesni Dajčman, da smo lahko njihovi gostje, saj nam že 20 let nudijo možnost in priložnost predstaviti pasmo na Mednarodno kmetijsko-živilskem sejmu AGRA. Za sodelovanje in pomoč hvala tudi Zvezi društev rejcev drobnice Slovenije, predvsem gospe Marjani Cvirn. Hvala tudi Klubu kraških ovčarjev Slovenije in Kinološki zvezi Slovenije, da nas podpirajo pri vseh predstavitvah in promociji pasme ter nam nudijo podporo in pomoč.

 

 

 

Moj pes - članek o kraških ovčarjih

 

Nova številka revije Moj pes že na policah. Tokrat v središču kraški ovčar.

https://www.facebook.com/KlubKraskihOvcarjevSlovenije

 

 

 

Članek o kraševcu v majski reviji Gea

Člani Kluba kraških ovčarjev Slovenije KKOS smo priredili »Dan kraškega ovčarja na gradu Štanjel«

 

Gotovo najobsežnejši dogodek v zgodovini kraških ovčarjev, kjer se je kljub slabši vremenski napovedi zbralo preko štirideset kosmatincev in več kot dvesto obiskovalcev in lastnikov kraških ovčarjev.


Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu. Je kamnita vasica, ki se ponaša s kraško dušo in je prepoznavna po tem, da odraža kraškega človeka. V njem si lahko ogledamo najstarejšo znano stavbo - kraško hišo, ki priča o zgodovini kraja že od 14. stoletja, se sprehodimo skozi znameniti Ferrarijev vrt, nastal po načrtih župana Maksa Fabianija, si ogledamo stalno razstavo likovnih del Lojzeta Spacala ali se zadržimo na grajskem dvorišču, v samem jedru starega naselja.

 

Tam smo se v nedeljo, 18. 3. 2018 zbrali tudi lastniki in ljubitelji kraškega ovčarja. Poleg značilne čarobne, pisane, pa spet kamnite in puste kraške pokrajine, poleg vztrajnega in gostoljubnega kraškega človeka, Kras predstavlja tudi kraški ovčar. S seboj nosi zgodovino Krasa, saj je stoletja veljal za zvestega spremljevalca kraških pastirjev. Z medsebojnim zaupanjem sta pastir in kraški ovčar zgradila prijateljstvo. En v drugemu sta prepoznala varnost, pes je neustrašno varoval čredo ovac pred volkovi, pastir pa je varoval mehko dušo kraškega ovčarja. To lastniki in ljubitelji kraškega ovčarja prepoznavamo še danes, ko je kraški ovčar predvsem družini predan in na družinske člane brezpogojno navezan sopotnik.

 

Klub kraških ovčarjev Slovenije, občina Komen z Javnim zavodom Komenski Kras ter Založba Hart smo v Štanjelu organizirali izjemen kulturni dogodek, katerega središče je bil kraški ovčar. V bogatem kulturnem programu je bila predstavljena obsežna dvojezična monografija Blaža Vehovarja, predsednika Kluba kraških ovčarjev Slovenije, akademskega slikarja in tudi kinološkega sodnika ter člana Državne vzrejne komisije za kraškega ovčarja. Monografija Kraški ovčarji – sinovi burje je prava mojstrovina, ki opozarja na našega kraškega ovčarja vse tiste, ki ga ne poznajo in dela ponosne vse tiste, ki smo lastniki tega prečudovitega psa. Izid monografije je s svojimi mislimi pospremil tudi naš pesnik s Krasa Ciril Zlobec, predgovor za knjigo pa je o edini slovenski mednarodno priznani avtohtoni pasmi napisal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Poleg predstavitve monografije je tisti dan potekala tudi otvoritev razstave o kraškem ovčarju. Razstava predstavlja zgodovino pasme in značilnosti sobivanja kraškega ovčarja z lastnikom in okoljem, tako skozi umetniška dela akademskega slikarja Blaža Vehovarja, kot tudi skozi številne razstavljene zgodovinske vire in predmete, ki nam predstavijo to mogočno kraško pasmo.

 

Otvoritev razstave je z nagovorom pospremil gospod Židan, ki je svoje navdušenje nad kraškim ovčarjem pospremil z besedami: “Kraški ovčarji so nam lahko s svojim vedenjem in značajem za zgled. So zvesti ter močno navezani na družino, lastnika in okolje. So neizprosni čuvaji, inteligentni, vztrajni, močni in hkrati dobrodušni. So naši.” O značilnostih in pomenu pasme za današnji čas sta spregovorila tudi predsednik KZS g. Egon Dolenc in predsednik KKOS g. Blaž Vehovar.

 

Po otvoritvi razstave in predstavitvi knjige smo se na grajskem dvorišču zbrali naši ovčarji in z njimi mi, lastniki in ljubitelji tega čudovitega psa. Radi izkoristimo priložnost za druženje, kjer beseda teče predvsem o tem, kako nam naši pasji prijatelji popestrijo vsakdan. Da pa je pogovor lažje tekel, je s pogostitvijo poskrbel g. Andrej  Švagelj iz mesnice in trgovine Tošč.

 

Program se je nadaljeval z okroglo mizo, kjer so o značilnostih pasme in vzreji spregovorili Jelka Simčič, dr. Marko Marc, dr. Mateja Plevnik in nenazadnje g. Miroslav Zidar, avtor prve knjige o kraškem ovčarju z naslovom O kraševcu. Blaž Vehovar je v uvodu predstavil vse sodelujoče, nato pa je beseda stekla o vzrejanju kraškega ovčarja, pa tudi ostalih pasem psov, včasih in danes; v preteklosti je slonela bolj na izkušnjah in poznavanju pasme vzreditelja, dandanes pa si lahko pomagamo tudi z genetskimi raziskavami in koliko nam te lahko pomagajo. G. Marc je poudaril velik pomen vzrejanja s preizkušenimi, tradicionalnimi postopki, ki so se skozi stoletja potrdili kot zanesljivi pri naših starih pasmah (kraševec, lipicanec, krško poljski prašič, ...) – na osnovi mentorstva. Poudaril je tudi, da je panika okoli genetske pestrosti povsem odveč, saj so stare pasme vedno bile vzrejane z malo živalmi in v ozkem sorodstvu. Pogovor je bil živahen in zanimiv že med člani okrogle mize, v veliki meri pa smo sodelovali tudi poslušalci.

 

Nedeljski dan smo zaključili s sprehodom po Ferrarijevem vrtu in naprej do Fabianijevega posestva v Kobdilju, kjer sta nas s prijazno besedo sprejela in z obloženo mizo pogostila lastnika Blanka in Andrej Malgaj.

 

Kraška burja je tisti dan ponos na našo edino mednarodno priznano avtohtono pasmo psa, na našega kraškega ovčarja, odnesla in zanesla daleč naokoli.

 

 Saša Kregar, članica UO KKOS

 

PISALO SE JE LETO 2017 …

Avtor: Janja Zimšek

 

KKOS – knjiga
KKOS – film
KKOS – razstave
KKOS – promocije
KKOS – legla

Tako, na kratko, da krajše ne gre. Mirno lahko prekinete z branjem in obrnete list, a vam ne bi priporočala, saj se za temi, na kratko nanizanimi dejstvi, skriva marsikaj. Večina vas bo brala dalje, čudovito. Pa nekako začnimo.

Naš, na marčevski volilni skupščini izvoljen predsednik, Blaž Vehovar, je že kar na samem začetku svojega mandata, s podporo članov KKOS-a, izdal monografijo Kraški ovčarji – sinovi burje. Predstavitev monografije je potekala 26. 10. 2018 v Zlati dvorani Narodne galerije v Ljubljani.  Na prireditvi so bili med drugimi prisotni tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tadej Bajd, gledališki in filmski igralec Pavle Ravnohrib, nekdanji tv voditelj, novinar in dopisnik Tone Hočevar, predsednik Kinološke zveze Slovenije Egon Dolenc, ter mnogi ugledni kinologi, kot so Miroslav Zidar, Željka Fon Zidar, Jelka Simčič, Janez Plestenjak, Branka Sluga in drugi. Izdajo knjige je seveda podprla tudi Kinološka zveza Slovenije. Vsakdo, ki vsaj malce spremlja medije, mu ta novica verjetno ni tuja, saj je bila zelo odmevna v medijih s številnimi članki in prispevki v kar nekaj televizijskih oddajah. Če povzamem besede avtorja, da kraški ovčar mora imeti v slovenski kinologiji posebno, priviligirano mesto, se z njim zagotovo vsi ljubitelji naše edine avtohtone pasme strinjamo. No, bolje povedano, vsi Slovenci bi se morali s tem strinjati. Še posebej prijetno je pa bilo pokramljati ob vinu in pršutu po uradnem delu predstavitve, baje. Vas ni bilo? Saj mene tudi ne, mi je žal viroza to preprečila. Kaj pa vam? Pa ob drugi priložnosti.
In skoraj bi pozabila povedati, da je bila konec novembra monografijo zelo uspešno predstavljena skupaj z našimi kraševci na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu. Predstavitev knjige Kraški ovčarji- sinovi burje na knjižnem sejmu je še eden izmed velikih uspehov naših članov in predvsem predsednika in avtorja monografije Blaža Vehovarja. S tem dokazujejmo, da nam prostor v srcu in duši res zavzema kraški ovčar. Potrditev našega dela so bili številni obiskovaci v Narodni galeriji in v Cankarjevem domu, kjer so si z veseljem v živo ogledali kraškega ovčarja.

Ko rečem knjiga, mi misel kar sama preskoči na šolo. Kaj pa vem za kaj. Če kdo, potem se sama zelo dobro zavedam, kako je pomembno postaviti dobre temelje pri mladih, najmlajših. Tega se zavedajo tudi naši člani, da zapišem natančneje, Damijana in Davorin Lisjak, Vesna Kosmač in Jože Kraševec ter priznani, dolgoletni vzreditelj Damijan Vitez. V angleškem jeziku so našega kraševca predstavili učencem in učiteljem sedmih držav v projektu Erasmus+ Reduce, Reuse, Recycle. Vitez Damijan s Pino Kamengorsko in Damijana ter Davorin Lisjak s Primusom Miliruj pa so v OŠ Dutovlje sodelovali v učnem programu genetike in predstavili pomen dobre genske zasnove za kvalitetno in zdravo pasmo.
Bolj pogosto bomo ozaveščali mlade o naši edini avtohtoni pasmi, kraškem ovčarju, na katerega smo lahko opravičeno ponosni, redkeje bomo v bodoče priča  mačehovskemu odnosu do tega, kar je naše in vedno manj bo ob pogledu na kraševca vprašanj ‘’Ali je to šarplaninec?’’ in ‘’Katera pasma je to?’’, ki sem jih osebno bila deležna v Gornji Radgoni na AGRI, kmetijsko – živilskem sejmu.

Kljub avgustovski vročini se že vrsto let s svojimi kraševci uspešno predstavljamo obiskovalcem kmetijsko – živilskega sejma v Gornji Radgoni. Za to prestavitev ima seveda velike zasluge dolgoletni, odličen vzreditelj Franc Kiseljak. Res bi bila velika škoda, če se na takšnem sejmu, kot je AGRA ne bi predstavil kraševec v vsej svoji veličini. Pa da ne boste mislili, da je to bila letos edina uspešna predstavitev kraških ovčarjev na javnih prireditvah. Daleč od tega.

Še v istem mesecu, v mesecu avgustu, smo se v velikem številu zbrali ‘’v zibelki kraševca’’, na Krasu. Sodelovali smo v povorki na "Prazniku terana in pršuta" v Dutovljah in v Sežani, na 2. Dnevu kraškega ovčarja.  "Zdaj je pa prišla najlepša sloveska noša" je navdušeno rekla gledalka ob cesti. Lastniki kraševcev, ki smo sodelovali v povorki smo jo z nasmehom pogledali, ji pokimali in ponosno nadaljevali pot. Celo pot so nas spremljali nasmejani obrazi in aplavz, pa seveda božajoče roke. Na koncu še hladna voda in kopanje za kosmatince, ter klepet, hrana in pijača za lastnike. Je lahko še kaj lepšega?
Domžale so letos že tretjič gostile največji dogodek za ljubitelje živali pri nas "Festival za ljubitelje živali." Cilj dogodka je predvsem odgovorno skrbništvo živali, saj na njem otroci in odrasli spoznajo veliko novega o živalih ter njihovi negi. Predstavile so se številne terapevtske živali, spoznavali so lahko tudi mnoge pasme in pasje discipline. Seveda so tudi tukaj naši člani z veseljem predstavili našo edino slovensko avtohtono pasmo, kraškega ovčarja. Naša aktivna članica Blanka Dolinar je v intervjuju res strokovno in na zanimiv, prisrčen način predstavila kraševca.
Izvedli smo še kar nekaj manj odmevnih promocij našega ''kraškega'', a zaradi tega nič kaj manj pomembnih. Vsaka predstavitev naše čudovite avtohtone pasme, kjerkoli in kadarkoli, je dobrodošla in dela kraševcem v prid.

A prešla bom kar na 5. specialno razstavo za kraške ovčarje za 4. prehodni pokal Janeza Hojana v okviru mednarodne razstave CACIB Bled lI 2017. Ravno za potrebe razstav in drugih promocij smo letos dali izdelati tudi dva velika roll – on plakata, ki smo ju prvič uporabili prav na specialki. No, to se pa že moram pohvaliti, da je na njem s podelitvijo naslova BOS slavil ravno naš Naj, ju – hej. Pa smo bili glavni ha, ha, ha. Pomembno je sodelovati, ne zmagati, pravijo, jaz pa, da se s tem tolažijo poraženi. Šala–mala. Nekaj pa je res naj pomembnejše. Druženje z podobno mislečimi, izmenjava mnenj, izkušenj, nasvetov in seveda ponovno prikaz naše avtohtone pasme širšemu krogu ljudi.
Zdi se mi, da pišem že kar precej časa o dejavnostih KKOS-a v letu 2017 in nisem še niti omenila, da naši kraški ovčarji postajajo prave filmske  zvezde. Prav ste prebrali.
Dvakrat smo se že zbrali na snemanju uvodnega reklamnega spota za film o kraškem ovčarju Vastna Valiča, v Kobilarni Lipica in na Vremščici. Snemanje uspelo ‘’s prve’’, se reče. Hja, to so pa kraševci, ne.

Leto 2017 je bilo za KKOS uspešno in plodno v dobesednem pomenu besede, saj so nas naši odlični vzreditelji razveselili z velikim številom legel, šest spomladi in eno jeseni. Nikakor pa ne smemo zaključiti, ne da bi omenili vzreditelja Viktorja in Ivico Kren, saj brez njune požrtvovalnosti in pomoči kraški ovčar nikakor ne bi bil tako prepoznaven. Kako dejavna sta pa priča tudi dejstvo, da je njun lepotec Nil daleč najtrofejnejši kraški ovčar vseh časov. Zdaj se bliža že devetdesetim podeljenim naslovom BOB!
Počasi se zaključuje, to moje pisanje, drugače pa se še kako nadaljuje. V leto 2018 smo stopili polni energije, z novimi načrti, s skupnim sloganom ‘’Za kraševca s kraševcem’’. 

 

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""</p>"

Zadnji sklepi KSV KZS

UO KZS je dne 19.12.2017 potrdil naslednje sklepe KSV, ki zadevajo področje vzreje:

Sklep KSV 1/K17-2017:
Za legla, skotena od 01.01.2018 dalje, velja:

    KSV za preglede legel, poleženih od 01.01.2018 dalje, uveljavlja prehodno obdobje.
    V prehodnem obdobju se vzreditelj lahko odloči za:
    a/  en (1) ogled legla,
    b/  dosedanji režim pregledov legel, tj. dva (2) ogleda legla.
    Protokol enega (1) ogleda legla je:
    a/  vzreditelj najkasneje do dvajsetega (20) dne po kotitvi sam izpolni in posreduje lastnoročno podpisan obrazec »Obvestilo o leglu« s »Seznamom mladičev« na KZS skupaj z vso vzrejno dokumentacijo plemenke in plemenjaka, ki ni bila posredovana ob prijavi paritve,
    b/  izbrani vzrejni referent bo ogled legla opravil po 42. dnevu starosti mladičev in najkasneje do dopolnjenih 8. tednov starosti mladičev, vsekakor pa pred čipiranjem mladičev,
    c/  po čipiranju mladičev (do dopolnjenih 8. tednov starosti mladičev) vzreditelj najkasneje do 10. tedna starosti mladičev posreduje »Seznam mladičev« z mikročipirnimi nalepkami na KZS skupaj z dokazili o morebitnih delovnih, tekmovalnih in razstavnih uspehih.
    Dosedanji režim pregledov legel z dvema (2) ogledoma legla je nespremenjen.
    Prehodno obdobje se zaključi s prehodom na uporabo spletne aplikacije za registracijo legla.


Sklep KSV 2/K17-2017:
KSV predlaga UO KZS sprejem sklepa kot sledi:

    Rok za oddajo popolne dokumentacije za izdajo rodovnikov je najkasneje do izpolnjenih deset (10) tednov starosti mladičev. Po tem roku se rodovniki, za katere ni podatka o novem lastniku, izdajo brez vpisa lastništva.
    Nepravočasno posredovanje dokumentacije za registracijo legla (Prijava paritve, vzrejni dokumenti staršev, Obvestilo o leglu s prilogo) ali nepravočasno posredovanje dokumentacije za izdajo rodovnikov (Seznam mladičev z mikročipirnimi kodami, morebitna dokazila o delovnih, tekmovalnih in razstavnih uspehih), rodovnike podraži za 50%. Naknadna obvestila o lastništvu psa se ne štejejo za zamudo pri posredovanju dokumentov.
    Po izpolnjenih šestnajstih (16) tednih starosti Rodovna knjiga nerešene primere preda KSV. Izdaja rodovnikov je v takih primerih možna le na podlagi sklepa KSV, kar rodovnike podraži za 100 %.


Sklep KSV 3/K17-2017:
KSV predlaga UO KZS sprejem sklepa kot sledi:
Taksa skočnine za plemenjake se od 01.01.2018 dalje ne zaračunava.

Kraševci in genetika